Kettingfoto

Met oud-collega Miranda Klijn ben ik op 24 maart 2020 een spel gestart, de kettingfoto. Ik begon met een foto, en zij maakt naar aanleiding van mijn foto weer een volgende foto. Daarna ben ik weer aan de beurt. De regels zijn simpel, binnen 7 dagen moet de vervolgfoto worden gemaakt (eerder mag) en verder laat je je inspireren door de foto die de ander heeft gemaakt. Via de whatsapp bespreken we dan de details, zodat we ook weer van elkaar kunnen leren.
Hieronder vind je onze kettingfoto’s, en nog twee foto’s die wij van elkaar gemaakt hebben tijdens onze eerste fototrip samen, in Haarlem tijdens de kerstmarkt.

Kettingfoto 1 – Margot – F5.6 1/160 ISO 100
Kettingfoto 2 – Miranda Klijn – F1.8 1/250 ISO 100

Miranda heeft zich laten inspireren door de scherptediepte. Door een laag diafragma getal te kiezen, krijg je een vage achtergrond.

Kettingfoto 3 – Margot – F5.0 1/100 ISO 100

Ik heb een kikkerknuffel van mijn petekind geleend en deze door een druppel gefotografeerd. Je moet de knuffel wel op zijn kop houden om hem zo in beeld te krijgen.

Kettingfoto 4 – Miranda Klijn

Miranda heeft de druppel als uitgangspunt genomen en twee lange fotosessies gedaan met dit als eindresultaat. De foto van de eerste sessie wilde ze graag nog verbeteren nadat we samen hadden doorgenomen wat zij nog anders zou kunnen doen. En zo te zien is dat erg goed gelukt! Ik vind de zachte spiegeling links ontzettend fraai, het lijkt bijna wel zijde. En de druppel is verder haarscherp. Het wordt nog moeilijk voor mij om hier op voort te borduren!

Kettingfoto 5 – Margot – F4.0 1/80 ISO 100

Ik heb lang na moeten denken wat ik zou gaan doen a.d.h.v. de foto van Miranda. Uiteindelijk zag ik het bij toeval in deze foto die ik tijdens een avondwandeling heb gemaakt. De rimpeling in het water! De druppel had ik immers al een keer gedaan. In mijn foto veroorzaken de pulletjes een mooie rimpeling. En de kleur roze komt ook nog terug, alhoewel iets feller van kleur. Ik deed de nabewerking met een nieuwe preset van Zoom.nl, ‘magisch bos’. Het geeft een hele mooie sfeer aan de foto. Drie pulletjes de wijde wereld in…

Foto 6 – Miranda Klijn

Miranda heeft het ‘lentegevoel’ uit mijn foto als uitgangspunt genomen voor haar foto. Zij zet momenteel de eerste stappen in het bewerken van haar foto’s in Lightroom en Photoshop en zo werd een, naar haar mening, matige foto toch een heel mooie foto met hulp van Photoshop. Ik vind hem prachtig! Het zachte zonlicht is mooi en de compositie is goed gekozen.

Foto 7 – Margot – F3.5 1/60 ISO 100

Ik kreeg de foto van Miranda op Koningsdag en ik zat me al suf te prakkiseren wat ik met het thema vlinders zou gaan doen. De volgende dag zat ik aan het ontbijt en had ik een afbakbroodje dat, als je de twee helften naast elkaar legde, wel wat weg had van een vlinder. Paul zijn broodje was nog niet gesneden, dus die kon ik nog net even gebruiken voor de kettingfoto (duurde niet lang hoor, deze fotoshoot), ’t vlinderbroodje bij het ontbijt!

Foto 8 – Miranda Klijn – F22 1/3 ISO 100

Miranda heeft een stilleven van paprika’s gemaakt op een mooie zwarte achtergrond. Gewoon bij het raam, met een mooie lichtinval ’s morgens om 10 uur. Ze geeft aan dat ze door het volgen van webinars en het veel oefenen steeds meer feeling begint te krijgen voor instellingen, licht en achtergrond. Het werpt zeker zijn vruchten af, gezien dit mooie resultaat! Nu moet ik weer wat verzinnen…

Foto 9 – Margot – F9.0 1/125 ISO 500

Miranda had een zwarte achtergrond, dus ik deed iets tegengestelds, met een witte achtergrond. Ik koos voor de kleur rood en groen uit haar foto en koos ook voor de categorie ‘eten’, een aardbei. Deze was rood met een groen kroontje. Ik heb nog even gepeinsd hoe ik ook nog iets met geel en oranje zou kunnen toevoegen, maar kon niet iets verzinnen dat leuk of toepasselijk genoeg was. Ik volgde een tijdje geleden een webinar van Zoom.nl, waarbij het plonzen met een aardbei ook voorgedaan werd. Dat wilde ik ook eens uitproberen. En aardig gelukt, al zeg ik het zelf!