Foto lezingen

Twee lezingen

Deze week was ik aanwezig bij twee lezingen van twee inspirerende fotografen.

De eerste was op maandag 18 maart bij Fotogroep Aalsmeer. Een lezing van Raymond Rutting, een fotojournalist die voor de Volkskrant en National Geographic werkt, maar ook een eigen foundation heeft waarmee hij projecten in Afrika steunt.

Raymond vertelde hoe zijn dag er afgelopen maandag had uitgezien. Eerst foto’s gemaakt bij de staking in Utrecht, naar huis om de foto’s naar de krant te sturen en niet lang daarna de oproep om het schietincident in Utrecht in beeld te brengen. Kippenvel. Wat maak je als persfotograaf soms vreselijke dingen mee. En dan toch je foto’s moeten maken, op een zakelijke maar respectvolle manier. Zijn foto haalde dinsdagmorgen de voorpagina van de Volkskrant. Bijzonder dat wij die avond ervoor hebben gehoord hoe die foto tot stand is gekomen. Paul heeft dinsdag een exemplaar van de krant gekocht. Mooi.

Raymond nam ons verder mee in een serie mooie foto’s met evenzo mooie verhalen erbij. Wat heeft deze man veel meegemaakt. En veel van de wereld gezien, leuke dingen, maar ook hele erge dingen, oorlogen. En dat mooi vastgelegd. En dan te vernemen dat hij zich alles zelf heeft aangeleerd. En graag zijn kennis deelt en iets terug probeert te doen met The art of news foundation, in Afrika. Ik vond het echt een hele indrukwekkende avond. Inspirerend ook. En uiteraard heb ik nog een mooi boek gekocht én laten signeren, als aandenken.

En een tip voor mijn volgers, zijn websites:

http://www.raymondrutting.com

http://www.theartofnews.com

Dinsdagavond 19 maart organiseerde een fotoclub Objectief uit Hoofddorp een lezing over straatfotografie. Deze werd gegeven door Fokko Muller. In deze lezing, met heel veel prachtige foto’s, kregen we tips en trucs voor het maken van goede straatfoto’s.

Er komt vooral lef bij kijken. Om dichtbij je onderwerpen (mensen) komen voelt ongemakkelijk. Zeker als je iets wilt vastleggen wat niet geposeerd is, maar ongedwongen, haast stiekem. Al weet ik uit ervaring dat het ook mooi kan zijn even een praatje te maken en daarna een portret te maken. Dan krijgt een foto voor jezelf meer verhaal.

Maar Fokko gaf ook aan dat iedereen zijn eigen stijl moest ontwikkelen in straatfotografie. Hij heeft zijn werkwijze toegelicht en tips om onopvallend te werk te gaan. Daar kun je wat mee. Ook Fokko heeft een indrukwekkende website, neem zeker even een kijkje:

http://www.fokkomuller.com

Inmiddels volg ik beide heren op Instagram, dan komt er af en toe weer een mooie inspirerende foto van hen voorbij. Van foto’s kijken alleen kun je zoveel leren.

2 gedachten over “Twee lezingen”

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.