Workshops en cursussen

Stil leven of Stilleven

Stil leven is nou niet bepaald mijn ding, eigenlijk heb ik altijd wel wat te doen. Stilleven daarentegen vind ik wél heel leuk. Zaterdag 16 maart volgde ik om die reden weer een hele toffe workshop bij Fotostudio Fine Art; Still Life Photography, oftewel Stilleven fotografie. Maar dan wel in de stijl van Rembrandt, met maar 1 lichtbron en mooi zacht en diffuus licht.

Ik mocht zelf wat spulletjes meenemen. Omdat ik de vrijdagmiddag ervoor onverwacht moest werken kon ik niet meer naar de kringloopwinkel voor ‘ouwe zooi’, dus ik zocht wat in huis. In de muziekkamer zag ik de maskers hangen die Paul ooit in Venetië kocht. Dat leek me wel leuk om iets mee te doen. Met de schilderles ben ik momenteel ook met een Venetiaans masker bezig, dus dit lag mooi in het verlengde daarvan.

We begonnen de workshop met wat kennismaken en uitwisselen van ervaringen (tja, fotografen onder elkaar hè?) en daarna volgde een presentatie met uitleg en voorbeelden over compositie etc. Om daarna zelf aan het werk te gaan!

Eerst gingen we met het stilleven van fotomaatje Jolanda aan de slag. Zij had leuke oude spulletjes bij zich, zoals een koffiemolen, koffieboontjes, kop en schotels. Verder waren er nog doeken beschikbaar die je als ondergrond kon gebruiken. Eerst maakten we gezamenlijk de compositie, daarna werd de belichting afgesteld. Er was alleen een softbox opgesteld. Verder had je alleen je camera en een statief nodig. Op je camera kwam nog een trigger, waarmee de flitser werd aangestuurd zodra je afdrukt.

Met slechts een paar (test-)foto’s, waarin de instellingen steeds wat verfijnd werden, stond het stilleven er al op. Dus geen honderden foto’s, maar meer goed kijken, aanpassen, testfoto, kijken, net zolang totdat het goed was. Verfrissende aanpak!

Daarna was ik aan de beurt met mijn maskers. We kozen de mooiste, met de belletjes en muzieknootjes. Ze hadden daar nog een oud liedboek met muzieknoten, dat paste er heel mooi bij. En een stuk tule maakte het geheel compleet, meer was er niet nodig, qua compositie. Het masker had alleen nog een zwart stukje stof achter de ooggaten nodig, daar wilden we niet doorheen kunnen kijken.

Doordat het masker hoger lag dan het boek, was de schaduw daar wel donker. Uiteindelijk is dat opgelost met een reflectiescherm, wat het licht van de flitser terugkaatste op het boek. Het was even proberen hoe ver dat scherm moest staan, maar met een paar foto’s stond het er uiteindelijk goed op.

Qua instellingen heb ik F14 (van voor naar achter alles scherp), iso 100 en een sluitertijd van 1/160 gebruikt. En handmatig scherpgesteld net boven het linkerooggat. In de nabewerking heb ik alleen de kleuren iets opgehaald en een beetje vignettering toegepast. En verscherpt. Alles in Lightroom trouwens.

Ik vind het een mooi stilleven geworden, niet te druk, paar voorwerpen maar. Keep it simple was ook wel het advies. Werkt prima.

Tot slot gingen we nog een prachtige bos bloemen in een vaas vastleggen. Ook hier werd eerst de compositie bepaald, de paarse pluim in het midden, de rest er om heen, groen er tussen…

De softbox moest hier iets meer naar voren worden geplaatst, om de linkerkant ook goed uit te kunnen lichten. Het reflectiescherm was ook hier een goede hulp. Het werd wel iets hoger geplaatst, omdat we alleen terugkaatsing wilden zien op de bloemen en niet op de vaas. Van die handige trucs dus, echt leerzaam!

En dan krijg je dit als eindresultaat! In de nabewerking nog vignettering en verscherping toegepast en de kleuren wat aangezet, lekker fris. Het resultaat vind ik echt heel mooi!

Met weer heel veel nieuwe ideeën, tips en trucs rijker ging ik weer naar huis. Wederom een hele leerzame workshop, waar we heel rustig stap voor stap werden begeleid en uitgebreid antwoord kregen op alle vragen. Ook het bijstellen van de belichting werd iedere keer goed toegelicht, waarom er werd gekozen voor iets etc. Echt heel fijn! En verder enorm fijne mensen, bij Fotostudio Fine Art. Ik kende ze overigens al van de workshop met de verfspetters en de onderwaterwolken.

En nu dus thuis verder aan de slag met mijn eigen spullen… maar dat moet nog even wachten, want ik ben nog bezig met de nabewerking van twee opdrachten, dat moet eerst. Zo jammer dat ik tussen alle hobbies door gewoon moet werken… 😉

Een gedachte over “Stil leven of Stilleven”

  1. Wat zijn ze mooi geworden qua verlichting !! Super als blijkt dat het niet zo moeilijk is . ik vind compositie maken nogal een dingetje Best moeilijk om het er natuurlijk uit te laten zien. goed gelukt zo rustig en simpel .

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.