Sportfotografie

Goedhart Drechtloop 2019 – 50e editie

Voor een opdracht voor de fotoclub ging ik 20 januari op fototocht naar Leimuiden, waar die dag de 50e editie van de Goedhart Drechtloop werd gehouden. De opdracht was om een reportage te maken van een buitenevenement. Een hardloopwedstrijd leek mij wel een geschikt item hiervoor. Het plan was om een soort beeldverhaal te vertellen, van start, tot finish en prijsuitreiking. Het liep een beetje anders. Zo werd er niet echt omgeroepen waar en hoe laat die prijsuitreiking dan plaats zou vinden. Ik zag in ieder geval op een gegeven moment een jongen met een beker lopen, dus dat moment had ik in ieder geval gemist, balen. Maar waarschijnlijk was die prijsuitreiking binnen geweest en de opdracht was om alleen buiten te fotograferen. Dus ergens heb ik me netjes aan de opdracht gehouden…

Ik was er lekker op tijd, zodat ik mijn auto nog dicht bij de start/finish locatie kon parkeren. Het was wel koud die dag, maar gelukkig wel een lekker zonnetje er bij, dus ik heb de omgeving maar een klein beetje verkend. Dan wist ik tenminste waar ik het beste kon gaan staan. Verder heb ik mijn camera ingesteld op het fotograferen van snelle actie (continue focus en continue shot) en wat testfoto’s gemaakt voor de ideale sluitertijd/ISO/diafragma combinatie, zodat ik er straks helemaal klaar voor zou zijn.

Goedhart Drechtloop 2019 – De burgemeester van Kaag en Braassem, Marina van der Velden, geeft het startschot voor de peuterloop (1,4 km).

Om half elf begon de peuterloop, waarbij de burgemeester van Kaag en Braassem het startschot mocht geven. Superleuk om al die kleintjes met hun papa of mama, of alleen, van start te zien gaan! En nog leuker om ze te zien finishen trouwens. Voor die kleintjes een hele happening en ze deden zo hun best, echt mooi om te zien.

Goedhart Drechtloop 2019 – Volop aangemoedigd over de finisch

Het was deze dag dus de 50e editie van de Drechtloop en er was iemand die deze keer ook voor de 50e keer mee deed, deze keer aan de afstand van 4 km. Deze man kwam (vermoedelijk samen met zoon en kleinzoon, gezien dezelfde achternamen) over de finish en kreeg van de organisatie een mooie bos bloemen:

Goedhart Drechtloop 2019 – Bloemen voor B. Heuzen uit Leimuiden, die voor de 50e keer mee doet. Hij finisht hier samen met twee familieleden.

Verder waren er nog twee afstanden, de 10 km en de 10 engelse mijlen. Het is eigenlijk jammer dat er zoveel gebeurde rond de start en finish, dat ik er niet eens aan gedacht heb om nog langs het parcours zelf te gaan fotograferen. Maar dan had ik beter een fiets mee kunnen nemen, want met de auto zou ik er toch niet door gekund hebben.

En dus koos ik er onbewust voor vast te leggen wat er rondom de start en finish gebeurde. Dat is dan ook mijn reportageonderwerp geworden. Blijdschap, dikke tranen, het legen van een maaginhoud, dampende sporters, ik kwam het allemaal tegen.

Goedhart Drechtloop 2019 – De damp komt er van af! (Corné Klein, 1e op 10 km voor categorie 45 jaar en ouder)

En zo ongemerkt heb ik me best vermaakt, twee en half uur lang. En ook heel veel foto’s gemaakt weer. Veel te veel naar mijn zin, maar je probeert toch een paar leuke acties vast te leggen. En dan valt het nog tegen wat er goed scherp is. Die continue focus zegt ook niet alles… Maar ik had genoeg materiaal voor de tien foto’s voor de opdracht, gelukkig.

Goedhart Drechtloop 2019 – Best gelopen, die Jip van Lent (2e op de 10 Engelse mijlen)

Nu maar afwachten of het voldoende is. 4 Februari is de bespreking op de fotoclub, door Robert van Sluis, een fotograaf die vorig jaar een lezing heeft gehouden over reportagefotografie. Wordt vast weer een leerzame avond!

7 gedachten over “Goedhart Drechtloop 2019 – 50e editie”

 1. Nou ik vind dat het geweldig goed gelukt is , mooie momentjes , die dampende loper helemaal ! Ben benieuwd wat de echte kenner er van zegt. Leuk zulke avonden.

  1. Die dampende loper vind ik zelf zo te gek! Hij stond daar tegen de zon in, waardoor die damp extra goed zichtbaar was. Lucky shot 😁

 2. hi Margot, ik zag je foto’s maken bij de finish.
  Had de organisatie ook al gevraagd. Ben benieuwd of die van mij en loopmaatje ook gelukt zijn. Tweede man 10k en eerste vrouw 10k. Hoop van je te horen 😀

  1. Hallo Niels, ik ga voor je kijken komend weekend! Ik heb er zoveel gemaakt, dat zou toch haast wel. Maar ik zal eerst jullie rugnummer even opzoeken in de lijst en dan even kijken.

   1. Hoi Niels, ik heb wat foto’s gevonden van jullie finish. En van jullie en nr 751, een ander hardloopmaatje van jullie? Stuur even een berichtje via de contactpagina van mijn website, dan stuur ik ze naar je op.

   2. Heb contactformulier ingevuld.
    Idd is 751 ook een loopmaatje van me, we hebben allen zelfde trainer. Bedankt voor de moeite 😀

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.