Workshops en cursussen

Workshop Stilleven – schilderen met licht

Zaterdag 5 januari heb ik in het Flower Art Museum te Aalsmeer een hele toffe workshop gevolgd van Robin Noorda en Margot van de Stolpe. Ik werd hiervoor getipt door museumcoördinator Constantijn Hoffscholte (waarvoor dank!) en heb tevens een paar fotomaatjes geattendeerd, dus er was een gezellig koppel cursisten. En gelukkig was ik ook voldoende fit na een bezoek van de griep, die gooide gelukkig geen roet in het eten. Al was ik naderhand wel moe van de inspanning en indrukken.

We moesten zelf, behalve camera en laptop met Photoshop, een achtergronddoek en spulletjes meenemen om een stilleven te maken. We kregen eerst wat theoretische uitleg van Robin en daarna gingen we in koppels van twee aan de slag met ons stilleven. We moesten eigenlijk samen twee stillevens maken, maar mijn medecursist had helemaal niets meegenomen. Het stond toch duidelijk in de brief. Nou ja, dan maar met mijn spulletjes aan de slag. Ik was vrijdagmiddag nog even snel de kringloopwinkel ingeweest en heb wat ‘ouwe zooi’ gekocht, een tinnen theepotje, kleine theekopjes, glazen potjes waar ik wat losse thee in heb gedaan en een vaasje voor wat kleine bloemetjes. Ik was toch onderweg naar de bloemenshop voor een bos bloemen, dus het leek me wel leuk in mijn stilleven wat kleur te verwerken. En tenslotte zaten we in het Flower Art Museum 😉
We hebben een zwarte achtergronddoek en prachtige ondergronddoek geleend (zeer mooie stofjes, zo leuk!) en maakten een leuke opstelling, een gezellig theetafereeltje. Een extra doorzichtige doek op de achtergrond maakte het nog wat spannender en met een Flower Art Museum bloemchocolaatje als detail was ons stilleven helemaal af. Margot was volgens mij wel tevreden met onze compositie, want daar hebben we het eigenlijk niet echt over gehad. Achteraf gezien had ik alleen het kopje dat het meest vooraan staat weg willen halen. Door de groothoeklens lijkt deze nu veel groter dan de kopjes die er net achter liggen. Attentiepuntje voor een volgende keer.

Ik gebruikte dus mijn groothoeklens, dat zou meer dynamiek in de foto moeten brengen volgens Robin. Het leek me wel leuk om dat eens te proberen. Het diafragma moet ik op die lens handmatig instellen, dit keer op F11 of F16 (je wilt zoveel mogelijk van voor naar achter alles scherp hebben in je stilleven, dus hoe groter het getal, hoe beter). De afstand moet ik op deze lens ook handmatig instellen. Nadeel van deze lens is wel dat ik hem niet op de A-stand kan zetten zodat de camera zelf de sluitertijd kan bepalen. Dat moest ik dus zelf uitpuzzelen. Voor een niet al te lange sluitertijd had ik toch ISO 800 nodig, en dus wat ruis in de foto. Niet erg, we kwamen om te leren en niet alle tijd van de wereld om het uit te vogelen. Dus lekker aan de slag met deze instellingen.

Het was de bedoeling dat je drie foto’s maakte met twee lichtbronnen. Een spotlight en een softbox. Eerst moest je een foto maken van je stilleven met de twee lichtbronnen op de achtergrond gericht, daarna een foto met alleen de spotlicht op het stilleven gericht en tot slot nog een foto met de softbox op het stilleven gericht. Daarna gingen deze foto’s via Camera RAW (kleine bewerkingen) Photoshop in en maakte je er drie lagen van. De achtergrondfoto was de onderste laag, daarna de andere twee foto’s in een aparte laag. De tweede en derde laag kregen een masker (note to myself: met CTRL+I werd dat een zwart vakje) en daar moest je dan met instelling ‘bleken’ met de penseel aan je achtergrondlaag meer licht toevoegen waar je het nog wat te donker vond. Het staat hier even heel simplistisch, maar voor mij was het aanvankelijk abacadabra en ingewikkeld. Gelukkig kwam Robin het nog even goed uitleggen en met wat minieme aanpassing had ik een eerste voorlopig resultaat, wat aan het eind van de workshop besproken werd. Het was leuk om te zien wat iedereen er van had gemaakt en leerzaam om te horen waar men tegenaan was gelopen. Er was zelfs iemand die prachtig resultaat met Iphonefoto’s had behaald. Dat kan dus ook gewoon!

Toen ik thuis kwam heb ik al snel de computer aangezet om er verder mee aan de slag te gaan, want anders zou ik het geheid allemaal vergeten. Paul heeft me nog wel een paar keer op weg moeten helpen, maar ik lijk het een beetje te gaan begrijpen.

En natuurlijk maak je desondanks ook stomme fouten, door niet in het laagmasker, maar in de foto te zitten knoeien waardoor ik her en der wat onbestemde witte mist in in mijn boeket heb zitten. Ach, dat vergeet ik nu dus niet meer bij elke aanpassing te checken.
Maar na en tijdje knoeien heb ik er vanavond dan toch onderstaand resultaat uit geperst. Ik ben er groots mee!

Stilleven – schilderen met licht in Photoshop

Ik heb in Photoshop aardig wat ‘pisvouwen’ uit de achtergrond gehaald, maar niet alles kreeg ik weg zonder dat het onnatuurlijk werd. Thuis had ik zo’n doek echt eerst gestreken.
Zie je trouwens hoe mooi die doorzichtige doek achter het theepotje en bloemenvaasje glanst? Dat soort dingen kun je dus apart ’terughalen’ met deze techniek. Ik vond het echt een hele leerzame en inspirerende workshop. Het is iets wat je best makkelijk thuis kunt doen. Ik heb er alleen nog een kleine softbox en een spotlichtlamp voor nodig. Het setje waar we mee mochten werken had een nieuwwaarde van een 5 met drie nullen, dus dat wordt het niet, maar ik ga eens voorzichtig kijken op internet. Het is vast ook heeeel handig voor foodfotografie en er zijn vast goedkopere opties te vinden.

Mocht je trouwens fan zijn van stillevens met bloemen, neem dan echt eens een kijkje in het Flower Art Museum in Aalsmeer, waar o.a. ook prachtig fotowerk van Robin en Margot, de cursusleiders, hangt.
Adres: Kudelstaartse weg 1 in Aalsmeer, parkeerplaats voor deur!

2 gedachten over “Workshop Stilleven – schilderen met licht”

  1. Ik vind dat kopje vooraan helemaal niet storend , Gaaf geworden hoor , knap hoe jij je al die dingen eigen maakt , Voor mij is dit ook abacadabra . Maar ik werk ook niet in photo shop , vind dat allemaal maar moeilijk . Maar ach ,. Maar echt leuk om jouw kunstwerk te zien met uitleg .

    1. Dankjewel Ineke. Ik vind Photoshop ook ingewikkeld. Ik zou graag een cursus gaan volgen hiervoor. Misschien komt het er dit jaar eens van.

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.