Fotoclub Amsterdam UMC, Fototochten, Workshops en cursussen

Straatfotografie valt niet tegen, ondanks de regen!

Zaterdag 1 juli ging ik met de Fotoclub Amsterdam UMC naar Alkmaar om te oefenen met straatfotografie. Samen met een ander clublid had ik eerder een presentatie gegeven over dit onderwerp en deze dag gingen we de theorie in praktijk brengen.

We verzamelden om 10:00 uur op de afgesproken plek en wonder boven wonder was het droog geworden. Onderweg naar Alkmaar was er al heel wat water uit de lucht komen vallen. Niet echt ideaal weer voor een dagje straatfotografie, zou je zeggen. Maar het werd al snel droog en eigenlijk hebben we overall een paar keer een buitje met wat miezerregen gehad, verder niet.

De regen gaf een extra dimensie aan onze fototocht. Een bedekt wolkendek met mooi diffuus licht, natte straatjes en gezellige kleurrijke regenkleding vormden een mooi decor voor leuke tafereeltjes en situaties. Dat er ook nog markt was, was een gelukje. Ondanks het grauwe weer waren er wel wat mensen op de been. Het was alleen nog een uitdaging om onszelf niet al te veel te laten opvallen. Voor zover dat kan met vijf fotografen en mijn felgele regenjas, haha!

On the market

We hadden een route uitgestippeld, maar toen we zagen dat er een markt was, zijn we die richting op gelopen. In het begin nog een beetje onwennig om te fotograferen, maar al gauw waren we allemaal druk bezig.

Walking the dog

Je komt echt de grappigste situaties tegen, zoals deze hond in de kinderwagen. Hij kijkt zelfs een beetje als zijn bazin….

Enjoy the moment

En sommigen laten zich door het slechte weer niet weerhouden voor een geniet momentje.

Put some lipstick on

Laat staan dat je er verregend uit ziet, lipstick op en je loopt er weer stralend bij!

So happy to see you!

Net als het hondje in de winkelstraat was het winkelend publiek toch wel in een goed humeur, ondanks de nattigheid.

What’s up there?

En de regen was voor menig tourist ook geen reden om het dagje Alkmaar over te slaan. Op de fiets in regenpak, zelfs voor de hondjes, er viel genoeg te zien en te beleven.

Selfie!

En uiteraard moet dat worden vastgelegd met een selfie.

Dit waren zomaar wat momentjes die ik heb vastgelegd bij deze fototocht. We hebben ook nog even geoefend met zijn allen met het ‘meetrekken’ van de camera met voorbij sjezende fietsers. Dat was nog best een uitdaging, maar leuk om even te oefenen.

Panning/meetrekken. Instellingen: 1/60s, f/4,5 en 70mm (ISO 320)

We sloten de gezellige dag af op het terras, gelukkig bleven we aardig droog onder de parasols en hebben we nog even na kunnen praten over onze leuke hobby.

Alkmaar is verder een gezellige stad met leuke winkeltjes en pittoreske straatjes. Bij het kaasmuseum in de buurt vind je gezellige terrasjes en eettentjes. En zelfs met wat regen en nattigheid vormt deze stad een interessant decor voor een onderwerp zoals straatfotografie.

Mijn foto’s heb ik bewust omgezet in zwart-wit. Daardoor worden ze rustiger en gaat de aandacht nog meer naar de mensen op de foto ipv naar de soms schreeuwerige kleuren op de markt. Soms werkt het ook wel hoor, een straatfoto in kleur. Je moet dit gewoon per foto beoordelen, wat werkt of juist niet werkt.

Say cheese! Yellow and green

Andere tips die wij hadden voor straatfotografie (ik gaf deze workshop samen met een ander clublid):

– beperk je tot een onopvallende lens, bijvoorbeeld 50mm.

– probeer onopvallend aanwezig te zijn, stel je verdekt op en draag dus niet al te opvallende kleding, zoals ik (niet nagedacht over mijn gele regenjas).

– kijk goed om je heen, let op compositie en wacht af tot een mooi moment of grappige situatie.

– probeer vooral ook te genieten!

4 gedachten over “Straatfotografie valt niet tegen, ondanks de regen!”

  1. Leuke foto’s Margot. Goede tip van je om de foto’s in zwart wit om te zetten zodat de aandacht meer uitgaat naar de mensen en het een rustiger beeld wordt.

    1. Dankjewel Miranda. Ik zal toch ook nog even een kleurenfoto er bij plaatsen, die bij de kaasboer, waar we het gisteren over hadden. Daar doet de kleur juist wel wat met de foto.

    1. Dankjewel John, het is altijd maar weer afwachten wat je tegen gaat komen. Daarom is dit zo’n leuk genre in de fotografie. Misschien ook wel leuk om een keer naar Alkmaar te gaan met FGNP?

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.