Fototochten

Dag Sinterklaasje, Hallo Kerst!

Zaterdag 7 december ging ik met oud collegaatje Miranda van het Amsterdam UMC op fototocht in Haarlem. We hadden eigenlijk al eerder een fototocht gepland, maar dat kwam steeds toch niet lekker uit, maar nu uiteindelijk wel.

Ik besloot dit keer eens met het OV te gaan, want er was kerstmarkt in Haarlem Centrum, dat leek me erg druk, dus weinig parkeerplek. En als je dan de weg niet kent voor alternatieven… Dus lekker relaxt met de bus. Die had dan wel weer wat file in de stad, dus iets later dan gepland ontmoetten we elkaar in een warm cafeetje voor koffie en wat lekkers. En eventjes fijn bijpraten natuurlijk! Miranda is al een tijdje weg bij het AMC, maar we hebben altijd fijn samengewerkt, veel gelachen ook. En nu hebben we ook een gezamenlijke hobby, fotografie.

Via het station liepen we richting de kerstmarkt. Het was al gezellig druk, dus het was wel een beetje op je spullen letten en tussen de menigte door zoeken naar leuke plaatjes. Al snel kwamen we deze leuke kerstkabouters tegen (ok, het zijn waarschijnlijk kerstmannen, maar ik heb nu eenmaal iets met kabouters).

Kabouterkerstmanstronkjes! – Kerstmarkt Haarlem

Miranda en ik hadden het tijdens de koffie al over creatief met hout etc. Maar dit is dus iets wat ik zelf ook wel eens zou kunnen maken. Leuk voor bij de voordeur. En papa heeft vast nog wel wat leuke boomstammetjes in de houtstapel liggen…
Op de kerstmarkt stonden heel veel leuke eet- en drinkkraampjes. Deze Spaanse churros kraam verwacht je daar dan weer niet. Grappige snacks wel, die patato tornado chips. En een vrolijk fotografieonderwerp.

Spaanse kerstsnacks, geef er een draai aan – Kerstmarkt Haarlem

Hieronder een foto met wat meer details. Het ziet er wel smakelijk uit. Zal wel naar chips smaken, vermoed ik. Er ging in ieder geval een bak aan kruiden overheen. Goed voor de drankomzet…

Alle gekheid op een stokje – Kerstmarkt Haarlem

Maar dan de snoepkraam, met al zijn vrolijke kleurtjes. Kijk dat kindje op rechts eens blij zijn. Als een kind zo blij in een snoepwinkel, heerlijk toch?

Geen kind zo blij als in de snoepkraam – Kerstmarkt Haarlem

Dat kerstdecoratie niet alleen maar groen, rood en wit hoeft te zijn bewijst onderstaande leuke plank maar weer eens. Het zou wat voor mijn zus zijn, die is gek op aquablauw. Maar we kwamen niet om te shoppen, dus ik maakte er maar een leuke foto van. Het blauw steekt mooi af bij het gele zeil. En op rechts nog net een doorkijkje naar de rest van de kraam en de gezellige kerstlichtjes. December is wat betreft wel een gezellige maand.

Aquablauwe kerstplank – Kerstmarkt Haarlem

In de straten hing ook sfeerverlichting, in de vorm van de kerktoren. Ik probeerde de toren er precies in te vangen, is ook leuk gelukt. Jammer dat het nog een beetje te licht was, de lampjes komen er nog niet zo mooi uit nu. Maar wel een grappig effect zo.

De verlichting past bijna precies om de toren heen – Kerstmarkt Haarlem

Op facebook ben ik lid van twee themafotogroepen. Een ervan had het thema etalages. Onbewust loop je dan toch met dat thema in je hoofd. En af en toe zie je dan iets wat je aanspreekt. Zou er echt iemand zo’n rode kerstboom in de huiskamer hebben staan? Of is dit echt puur winkelversiering? Op de computer thuis viel me die man links op de bank pas op. Die is vast aan het wachten op vriendinlief die aan het passen is…

Kerstetalage – Haarlem

Zoals je ziet is het al lekker druk op de kerstmarkt, hieronder een sfeerbeeld met zicht op de kerk.

Je kunt ‘over de hoofden lopen’ – Kerstmarkt Haarlem

Op het grote plein bij de kerk was het ook gezellig druk. In de verte zag ik al onderstaande verlichting. We moesten op een bankje klimmen om het er goed op te krijgen. De kraam is een beetje een stoorzender, maar eronder zie je dan wel weer leuk de mensen en de lichtjes.

Op de markt zagen we deze leuke verlichting – Kerstmarkt Haarlem

Toen we een stukje doorliepen hadden we toch nog een leuker doorkijkje op de verlichting. En dat dan de zorgverleners net aan komen lopen is dan wel weer een kadootje, als je zelf ook in een ziekenhuis werkzaam bent (zij het dan administratief). Maar verder is gewoon leuk om te kijken naar die mensen op de markt. Iemand met zijn telefoon en oortjes in. Echt iets van het huidige tijdperk.

Gezellige drukte, maar de EHBO is altijd in de buurt – Kerstmarkt Haarlem

Hier is Miranda in actie. Zij maakte er trouwens ook een aantal van mij.

Miss Little in actie – Kerstmarkt Haarlem
Actiefotootje van mij, gemaakt door Miranda Klijn – Kerstmarkt Haarlem

In deze actie maakte ik volgens mij onderstaande foto van de kerk. Ik sta hier nog op dat bankje.

Kerkzicht – Kerstmarkt Haarlem

Eigenlijk is het best nog wel lastig om in die menigte leuke fotomomentjes te vinden. Je hebt niet echt de ruimte om uitgebreid te fotograferen, er loopt altijd wel iemand door het beeld heen. Maar we werden wel veelvuldig aangesproken, we waren eigenlijk de enigen met een camera om de nek. Het leverde wel weer leuke kleine gesprekjes op. De sfeer op de kerstmarkt was dan ook zeer gemoedelijk.

Hierna besloten we eventjes ergens wat te gaan eten, een warm soepje met een salade om weer een beetje bij te komen. En ook de drukte een beetje uit de weg te gaan. We vonden een lekker rustig restaurantje waar we een uurtje honderduit hebben zitten kletsen. En toen we weer buiten kwamen, was het al bijna helemaal donker! Ik dacht eigenlijk dat het dan wel gedaan was met foto’s maken, mijn camera begint bij ISO 400 al te barsten van de ruis.

Maar ik besloot het toch maar te proberen, want het zag er allemaal zo leuk uit met die lichtjes. Veel meer sfeer dan eerder op de middag. Allereerst maar de toren op de foto gezet. Die was ook mooi verlicht zo.

De toren bij nacht, goed verlicht – Kerstmarkt Haarlem

En het valt me eigenlijk nog alles mee. Bovenstaande foto is genomen bij ISO 640 (diafragma F3.5 en 1/60 seconde) en in de nabewerking heb ik de ruis geruduceerd in Lightroom. Toch best een mooi resultaat!

Sfeerbeeld op het plein bij de kerk – Kerstmarkt Haarlem

We liepen nog een rondje over de markt. Hier speelden we nog wat met de witbalans. Bij de marktkraam hieronder zette ik hem op “gloeilamp”, dan kreeg ik meer de kleuren op de foto zoals ik ze ook daadwerkelijk zag. Dat kwam natuurlijk door die bolverlichting. Natuurlijk kun je in Lightroom altijd nog de witbalans aanpassen. Maar ik wilde het verschil even aan Miranda laten zien. Zij heeft haar camera nog niet zo lang en dan is het leuk om wat dingetjes aan te kunnen reiken en al doende te kijken waar alle instellingen te vinden zijn en wat het doet. Zo heb ik ook veel van andere fotografen geleerd. Dat is het leuke van samen fotograferen, vind ik.

Met de groe(n)ten van de groentenman – Kerstmarkt Haarlem

Het was trouwens verbazingwekkend hoe vol het terras zat. Er zijn wel wat terrasverwarmers, maar het was echt niet warmer dan een graad of 8, schat ik in. Van alcohol word je vanzelf warm, denk ik 🙂

Wijnen, wijnen, wijnen! – Kerstmarkt Haarlem

En hier nog een plaatje van de leuke Haarlem-verlichting in het donker. Nu komt het wel veel beter uit. Ik kreeg er nu echt een beetje aardigheid in, in fotograferen in het donker. Alles was zo leuk verlicht…

Gezellig aan de kraam, er werden goede zaken gedaan – Kerstmarkt Haarlem

Miranda had nog niet echt iets met nachtfotografie gedaan, dus dit was ook gelijk een leuke oefening voor haar. Haar camera ging trouwens moeiteloos om met de hoge ISO waarden. Hieronder nog even een ‘Groeten uit Haarlem’ plaatje, ter herinnering. Ik versprak me eerder die middag, ik zei Alkmaar-verlichting i.p.v. Haarlem-verlichting. Geen idee hoe ik daarbij kwam. Maar vanaf toen was het dus Alkmaar, hihi.

Even een portretje van Miranda geschoten, leuke herinnering aan een gezellige middag in Alkmaar, eeeeh, Haarlem 🙂

We liepen weer een beetje richting station. Het was nog steeds gezellig druk in de straten rondom het kerkplein. Een foto van de gebakkraam kan dan natuurlijk niet ontbreken.

Druk bij de gebakkraam – Kerstmarkt Haarlem

Ik maakte nog een foto van de kerstboom op het plein. Ik wilde wel de wegwijzer erbij hebben, dan heb je meteen een idee waar de foto is genomen. Die mevrouw linksonder keek ook wel leuk in de lens op dat moment. Maar dat zag ik bij thuiskomst pas. Toch wel een gelukkie.

Kerstboom op het plein bij de kerk – Kerstmarkt Haarlem

De andere decemberverlichting met de kerktoren was nu ook veel beter zichtbaar. Jammer dat ik er niet aan gedacht heb dezelfde foto van eerder die middag nog eens te maken, maar we namen ook een andere route terug, dus het had ook niet gekund.

Decemberverlichting – Kerstmarkt Haarlem

Deze etalage viel me dan wel weer op. Niets nog met kerstsfeer. Lekker sjiek wit. Deed de naam van de winkel (Vanilia) eer aan.

Etalage in vanilla wittinten – Haarlem

Op een podium stond nog een koperkwartet te spelen. Altijd erg sfeervol. Ze hadden van die heerlijke foute kersttruien aan met dito mutsen. Hoort er bij tegenwoordig.

Foutekersttruikwartet – Kerstmarkt Haarlem

En nog een foto voor het thema etalages. Nu hele andere lichtjes. Wat zal zo’n winkel aan stroomrekening hebben vraag ik me dan wel eens af…

Etalage met verlichting – Haarlem

Een etalage van een heel andere orde was die van “Bij Babette”. Hier kun je heerlijk high tea-en (wat een zaligheid in de etalage!) en ze verkopen ook eigen teablends, zag ik later op hun website. Ik heb wat fotootjes op hun Facebookpagina geplaatst, maar die moeten ze nog goedkeuren voor publicatie. Benieuwd of ze het leuk vinden.

Bij Babette zijn ze ook al in de kerstsfeer, en wat een heerlijkheid in de etalage! – Haarlem

Het liep al tegen zessen, maar de sfeer op de kerstmarkt zat er nog steeds goed in. Bij dit kraampje kon je ook buiten zitten en geniet van glühwein, warme choco en een broodje worst. Supergezellig tafereeltje toch?

Heerlijkheid – Kerstmarkt Haarlem

Her en der hing er ook leuke kerstversiering aan de kramen. Deze lantaarn vond ik wel heel sfeervol.

Sfeerlichtje – Kerstmarkt Haarlem

Miranda attendeerde me op de houten sneeuwvlokken. Ik maakte deze met diafragma F3.5 en ISO 2000. Door het kleine diafragmagetal werden de sneeuwvlokken er achter onscherp en dat was ook mijn bedoeling. En het valt me echt alles mee met de ruis in de foto. Uiteraard heb ik deze wat gereduceerd en wat meer zwartpunten in de foto gedaan. Is hier helemaal niet storend. Mooi kerstsfeertje zo.

Let it snow, let it snow – Kerstmarkt Haarlem

Wie liepen weer terug richting station, de kerstmarkt definitief achter ons latend. Het was inmiddels al bijna kwart voor zeven. Time flies when you’re on fotohunt 😉

Bij Jetties zag het er wel heel gezellig uit binnen. Ik probeerde eigenlijk scherp te stellen op de mevrouw in het raam met de telefoon in haar hand, maar zie dat de scherpte wat verder weg ligt. Jammer. Maar toch een leuke foto.

Bij Jetties binnen is het ook goed toeven – Haarlem

Ik waagde me nog even op het midden van de weg, het was nu even rustig daar. Ik wilde namelijk toch nog even een mooi plaatje van de verlichting maken, zo richting de kerstmarkt en het station in de rug. Zeer geslaagd, al zeg ik het zelf.

Ja, Haarlem heeft het! – Kerstmarkt Haarlem

En met die laatste foto kwam dan toch een einde aan deze gezellige middag. Het was leuk om zo samen door de stad te banjeren en wat bij te kletsen en te fotograferen. We hebben toch wel wat dingen gemeen. We gaan zeker nog een keer samen op fototocht en ook een keertje samen een workshop volgen, ergens in het nieuwe jaar. En naar Haarlem ga ik zeker nog wel een keertje, gezellig winkelen met Paul en weer eens naar het Frans Halsmuseum. Het is een gezellige stad, je kunt je er best een (mid)dagje vermaken.

Al met al weer een leuke fototocht. Ik heb toch ook wel weer wat geleerd, dat ik niet te bang moet zijn om die ISO omhoog te schroeven, zeker bij nachtfotografie. In de nabewerking heb ik gezien dat de ruis best gereduceerd kan worden en zeker bij internetkwaliteit zoals hier op mijn website is er bijna niets van te zien. Misschien wordt dat bij afdrukken anders, maar ik was dat voor deze foto’s niet van plan. Gewoon meer doen dus.

En het viel me trouwens op dat ik ondanks de drukte toch nog heel veel leuke sfeerplaatjes heb weten te maken. En pas later op de middag toch ook nog wat meer detailfoto’s. Ik heb me niet zo op de mensen dichtbij geconcentreerd. Al had ik er wel een paar op de foto willen hebben, waarbij ik net te laat was, of er te veel mensen voor of langs liepen waardoor het moment voorbij was. Kortom, ga lekker de straat op dezer dagen met je camera, ook al is het vroeg donker, je kunt echt wel mooie foto’s maken!

2 gedachten over “Dag Sinterklaasje, Hallo Kerst!”

    1. Dankjewel voor het compliment Ton! Ik vind het leuk om te schrijven over mijn ‘avonturen’. En nog leuker om ze jaren later nog eens terug te lezen of anderen ermee te inspireren of iets te leren. Leuk om te horen dat het aanspreekt.

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.