Review fotoproducten

Wat kun je zoal met je foto’s doen?

Een tijdje geleden ontving ik een leuke e-mail van de Fotofabriek, een bedrijf waar je met je eigen foto’s verschillende fotoproducten kunt laten maken. Je kunt daarbij denken aan fotoboeken in verschillende soorten en maten, maar ook agenda’s, wanddecoratie, visitekaartjes en kalenders. Ze waren bij toeval op mijn fotografie weblog terecht gekomen en vonden dat ik leuke en interessante artikelen schreef. Ik kreeg de vraag of ik de retroprints (kleine fotokaartjes) wilde testen en hier dan iets over wilde schrijven op mijn blog. Nou, natuurlijk wilde ik dat, hartstikke leuk!

Ik kende de Fotofabriek zelf al wel, ik heb bij dit bedrijf tien foto’s op karton besteld, voor mijn expositie bij Triggr! in Ter Aar, eind vorig jaar. Dat zag er trouwens perfect uit, hieronder nog een impressie daarvan.

Mijn werk even uitgestald na het uitpakken van de dozen. Trots!

Dit keer ging ik dus iets kleiners bestellen, 2 setjes van 8 retrokaartjes. De website is heel gebruiksvriendelijk, het wijst zich eigenlijk allemaal wel vanzelf. Het enige waar ik tegenaan liep was dat de retrokaartjes alleen vierkante foto’s kent. Dus ik moest met mijn foto’s in alle soorten en maten wel rekening houden dat een deel buiten het kader weg zou vallen. Maar je kunt het nog wel een beetje schuiven zodat het er toch op komt in het vierkant zoals je wilt. Ik was langer bezig met uitzoeken van de 16 foto’s dan met het bestellen er van in ieder geval.

Standaard hebben de kaartjes een lichte glans, maar je kunt voor een kleine meerprijs ook nog kiezen voor hoogglans kaartjes. Kies je voor de standaard kaartjes, de standaard verzendmethode en de standaard productiesnelheid, dan kosten de kaartjes nog geen €8. Ik vind dat echt een heel mooie prijs voor 8 kaartjes.

Nadat ik mijn bestelling had afgerond kreeg ik netjes een berichtje met een digitaal voorbeeld van wat ik had besteld en dat e.e.a. in productie genomen zou worden en wanneer ik het kon verwachten. En een dag later kreeg ik een berichtje dat mijn kaartjes wel gereed waren, maar dat de kwaliteit niet goed was en dat ze ze nogmaals gingen afdrukken. Heel netjes, dat betekent ook dat de Fotofabriek staat voor de kwaliteit van jouw product. Iets wat mij in ieder geval een goed gevoel geeft.

Het is verder nog best lastig om van te voren te bedenken welke 16 foto’s je dan op zo’n kaartje zou willen hebben. Ik heb zoveel verschillende onderwerpen gefotografeerd de afgelopen paar jaar. En wat ging ik dan daarna met die kaartjes doen? Ophangen leek me best leuk, maar hoe? Op een soort memobord of prikbord? Of er zelf kaartjes van maken, om te versturen? Of toch maar dat Bullet Journal over fotografie beginnen en deze foto’s dan daar in plakken het verhaal achter de foto er bij schrijven? Dat waren allemaal al leuke ideeën en ik liet ze maar even in mijn achterhoofd rondgaan.

De kaartjes kwamen binnen een paar werkdagen binnen, als een brievenbuspakketje.

De kaartjes zaten in het plastic zakje, dus naar verhouding was de verzenddoos wel wat groot. Maar zo konden ze in ieder geval niet beschadigen en er zat trouwens ook nog een leuke kortingsbon bij.

De kaartjes waren echt heel leuk geworden. Je weet ongeveer nog wel wat je besteld hebt en je krijgt natuurlijk een digitaal voorbeeld in de e-mail, maar het is het is toch altijd weer een verrassing als je het dan in je handen hebt. Hieronder zie je de kaartjes van foto’s waar ik best trots op ben, mijn toppertjes, zeg maar.

En hieronder wat Iphonefotootjes waarvan ik de gedachte had er nog iets creatiefs mee te gaan doen (inplakken ofzo):

Ik had dus wat Iphonefoto’s en wat Sonyfoto’s laten afdrukken, om te kijken of je het verschil kunt zien. Maar onderstaande iphonefoto ziet er gewoon heel mooi en scherp afgedrukt uit.

De achterkant van de kaartjes was bedrukt met een zwart vierkant, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom.

Het maakt ze minder geschikt om als los kaartje te versturen, tenminste, als je nog iets op de achterkant zou willen schrijven. Tenzij je dat met een witte krijtstift doet natuurlijk. Ik heb dat niet uitgeprobeerd trouwens.

Je moet alleen een beetje oppassen met grote donkere vlakken in je foto. Het blijft natuurlijk printwerk dus je ziet een heel klein beetje de strepen van de printer. Maar dan moet je echt wel heel goed kijken hoor. Ik vind het zeker niet storend.

Bij een ander kaartje met een groter vlak van 1 kleur zie je het bijvoorbeeld weer helemaal niet. Dus ik denk dat het bij donkere vlakken een beetje oppassen is.

Tja, en wat ging ik dan uiteindelijk met deze foto’s doen? Ik zocht wat naar ideetjes voor een memobord op Pinterest en ik kwam al gauw op een houten bord met wat horizontale touwtjes en houten knijpertjes er aan. Dat leek me wel een heel leuk idee. Maar dan miste ik nog wel iets. Bijvoorbeeld een quote er op die op ons van toepassing zou zijn en ook iets met fotografie te maken zou hebben. Maar ja, waar vind je nu precies dat?

Nu heb ik een hele handige ome Koos, die timmerman is geweest en zo af en toe wel van een uitdaging houdt. Ik appte het voorbeeld van het houten bord, met de vraag of hij zoiets kon maken. En ja hoor, dat wilde hij wel proberen. Ik moest alleen de maten doorgeven en de touwtjes wel zelf bevestigen. Nou, dat kon ik nog wel, ik ben ik creatief genoeg. En de spreuk ging ik er dan ook wel zelf op zetten met Posca stiften.

Een dag later had hij het bord al klaar en stond hij voor de deur. Dat was wel heel snel! Diezelfde middag reden we naar Barend van Zwieten voor Posca stiften in de gewenste kleuren (koningsblauw en grijs) en een ophangsysteem voor het houten bord. En diezelfde avond heb ik de touwtjes bevestigd en ging ik op Pinterest op zoek naar een leuke bijpassende, niet al te lange quote. Daar ben ik volgens mij nog het meeste tijd aan kwijt geweest. Maar uiteindelijk heb ik een paar geschikte quotes gevonden met samen met Paul de keuze gemaakt.

Op zondagmiddag tekende ik met potlood eerst de quote uit en daarna ging ik met de Posca stiften er over heen. Ik vind het helemaal leuk geworden, al is het niet perfect (capture is een beetje scheef gegaan). Maar het is wel ‘eigen’ en dat is al gewoon superleuk.

Ik heb het even goed laten drogen en daarna bevestigde Paul het ophangsysteem aan de achterkant. En daarna kon hij dan opgehangen worden in de hal, net naast de voordeur. Dus als we binnen komen of uit de wc komen, zien we gelijk ons eigen fotobord met mijn leuke fotootjes er op. Ik word er iedere keer weer blij van!

Ik denk er nog over om knijpertjes met mijn logo er op te kopen. De offerte heb ik al binnen, maar ik twijfel nog even of ik wel grotere knijpertjes dan deze moet nemen. Ik zou ze ook kunnen gebruiken om weg te geven bij fotokadootjes. Nog even dubben….

Voor nu is dit hartstikke leuk en ik ga in de toekomst zeker nog eens wat retrokaartjes bestellen bij de Fotofabriek, om af en toe eens wat te wisselen en van mijn nieuwe toekomstige pareltjes te genieten, ook al is het in een klein formaat. En zoals ik al zei, ik ben ook supertevreden over de grote afdrukken op karton van eind vorig jaar. Prachtige prints en helemaal niet zo duur. Ik ben heel tevreden met de producten van de Fotofabriek die ik tot nu toe heb mogen ontvangen.

Wil jij nou ook kennis maken met de producten van de Fotofabriek, en van die leuke kaartjes bestellen, dan heb ik hieronder wat links voor je neergezet.

Link naar de website van de Fotofabriek

Link naar de retroprints

Link voor als je zelf een fotoboek wilt maken

2 gedachten over “Wat kun je zoal met je foto’s doen?”

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.