Foto-opdrachten, Fotoshoots, Portretfotografie

Gezinsp(ort)ret

Zo af en toe krijg ik ontzettend leuke opdrachten. Zo kreeg ik eind vorig jaar de vraag van Karola of ik wat foto’s van haar dochters wilde maken. Ze waren nog niet zo lang geleden verhuisd en ze wilde wat mooie foto’s aan de muur. Ik vroeg vooraf of ze bepaalde ideeën hadden en kreeg heel enthousiast wat leuke, maar ook uitdagende (in de zin van ‘hoe doe ik dat’) voorbeelden via de whatsapp. Ik vind het altijd erg fijn om te weten waar men aan denkt, dan kan ik me daar op voorbereiden, weet ik wat voor spullen ik moet meenemen en kan ik eventueel nog wat tips vooraf geven over kledingkeuze etc.

Nu heb ik geen grote studio tot mijn beschikking en buitenportretten waren niet echt een optie (want regenachtig najaarsweer die week), maar er was wel een grote witte muur beschikbaar in het nieuwe huis. Dus ik sleepte mijn studioflitserset en nog wat spulletjes mee en maakte terplekke een studiootje daar in huis. Je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten, maar in dit geval was het perfect! Een mooie witte muur en genoeg ruimte om wat afstand daarvan te nemen om geen storende schaduwen op de achtergrond te krijgen.

Na een paar testfoto’s en een beetje kennis maken konden we beginnen. De meiden hadden zelf de kleding op elkaar afgestemd, een spijkerbroek en een zwart shirt. Dat steekt ook goed af tegen de witte muur en dat zou het ook goed doen bij foto’s in zwart/wit. Natuurlijk werd er nog even druk gestyled en mooi gemaakt, heerlijke pubers zijn het, en lekker enthousiast ook.

Aan de hand van de voorbeelden die ze vooraf hadden gestuurd, gingen we aan de slag. De eerste foto werd een groepsportret met de hoofden dicht bij elkaar. Indy zat op een krukje en Kyra en Demi gingen achter haar staan. Een beetje ongemakkelijke houding voor ze, maar ze zijn gelukkig nog jong genoeg om zich in allerlei bochten te wringen voor dat perfecte plaatje 😉

Groepsportret – Kyra, Demi & Indy

Het is leuk dat ze alle drie mooie lange haren hebben. Dat waaiert mooi om de gezichten heen. Ik heb bewust een ‘driehoek’ gecreëerd met de hoofden. Dat geeft rust in de compositie.

Voor de volgende foto zetten we twee krukjes op elkaar, zodat dat de meiden hier wat ontspannen op konden leunen. Het was even zoeken hoe ze ook hier met de hoofden dichtbij elkaar konden staan. Ook hier weer een klein beetje die driehoek aangehouden in de compositie. Ze kijken met een mooie open blik de camera in.

Groepsportret – Indy, Kyra & Demi

Voor het volgende portret wilden ze staand met blote voeten op de foto. Die voorbeeldfoto’s zijn echt een goed hulpmiddel en een inspiratie. Natuurlijk probeer ik daar een eigen draai aan te geven, de modellen en de situatie zijn al anders. Waar je met een krukje nog de handen kwijt kunt, was het hier nog even zoeken waar ze die moesten laten. Maar met wat aanwijzingen en proberen wat werkt, kwamen we hier op uit:

Groepsportret – Indy, Kyra & Demi

Het was achteraf nog wel wat werk om een stopcontact weg te werken, maar daar zie je gelukkig niets meer van. In dezelfde positie heb ik de foto nog wat dichterbij gemaakt:

Groepsportret – Indy, Kyra & Demi

Even later kwam Fred thuis en het was eigenlijk niet gepland, maar ik stelde voor om ook even wat foto’s van beide ouders met de dochters te maken voordat we over gingen naar de low key portretten die de meiden nog wilden. Er was een beetje acrobatiek voor nodig om drie meiden goed om hun vader heen te positioneren. Indy stond achteraan en moest op gelijke hoogte met haar zussen komen, anders leek ze er een beetje buiten te staan. Ik vind het mooi en liefdevol portret geworden.

Groepsportret – Vader en dochters

En dan kan een mooi portret met mama natuurlijk niet achterblijven. Ook hier kozen we voor dezelfde compositie, met Karola in het midden. Vier mooie dames…

Groepsportret – Moeder en dochters

Vervolgens deden we nog een gezinsportret. Hiervoor hebben we wel even wat gepuzzeld, staand, zittend, wie voor, wie achter… Het werd een leuke spontane foto. Het was fijn dat we allemaal zo ontspannen waren. Het scheelt natuurlijk als je elkaar een beetje kent en dat we rustig de tijd namen om de foto’s te maken.

Gezinsportret

Na de groepsportretten gingen we over naar de afzonderlijke portretten van elk gezinslid. Wat profielfoto’s voor facebook, insta of website, je kent het wel.

De meiden wilden nog een speciale foto, naar een voorbeeld. Hierbij zag je maar 1 helft van het gezicht, alles er om heen was donker. Persoonlijk vind ik deze portretten heel erg gaaf geworden. Met alleen een lamp van opzij en staand voor de donkere muur van de schouw is dit het resultaat:

Demi – Low key portret
Kyra – Low key portret
Indy – Low key portret

Wat ik zo mooi vind, is dat de meiden zo’n natuurlijke uitstraling hebben, en toch ook een beetje stoer zijn. Ze kijken vol zelfvertrouwen de camera in. Zussen, maar alle drie met een heel eigen blik de wereld in. Doordat de flitslamp van opzij op het gezicht staat, krijgt het gezicht ook meer reliëf en een rauwe/stoere uitstraling. Zo’n belichting van opzij wordt vaak gebruikt voor markante mannenportretten, voor een doorleefd portret. Bij vrouwelijke modellen is het meer gebruikelijk de flitslampen wat frontaler te plaatsen, zodat er geen schaduwen in het gezicht zitten. Dat zie je goed bij de eerste groepsportretten bovenaan deze blog.

Ik heb overigens niet alle foto’s in zwart/wit gemaakt hoor, maar ik vond deze serie foto’s in zwart/wit wel mooi. Uiteindelijk heb ik een serie foto’s aangeleverd zodat ze zelf de leukste uit konden kiezen en af laten drukken.

Als eigen projectje heb ik de afzonderlijke low key portretten nog naast elkaar gezet en geprobeerd de ogen op dezelfde hoogte te plaatsen. Leuk om te zien hoe de meiden verschillende kenmerken van hun ouders hebben. Een mooie weergave van een liefdevol gezin!

family…

Overall gezien vond ik het een enorm leuke en gezellige huiskamerfotoshoot! Ik vond het ontzettend leuk dat de meiden vooraf met eigen ideeën kwamen en dat we met die voorbeeldfoto’s als leidraad in alle rust tot mooie resultaten zijn gekomen waar iedereen uiteindelijk blij mee was. Want daar doe je het toch uiteindelijk voor.

Tot slot dan nog wat tips voor het maken van groepsportretten.
– Bekijk op internet en Pinterest van te voren voorbeelden van groepsportretten in je doelgroep. Kijk goed naar de compositie en bedenk wat je eventueel nodig zou kunnen hebben bij je fotoshoot om eenzelfde resultaat bereiken. Denk aan krukjes/bankjes om hoogteverschil te creëren.
– Vraag of er eigen ideeën of wensen zijn. Dat geeft houvast en van daaruit komen er vast nog aanvullende creatieve variaties tijdens de shoot naar voren. Ook krijg je zo een idee welke kledingkeuze het beste zou zijn voor de shoot en dat kun je dan nog meegeven.
– Probeer de gezichten zo te positioneren dat je ‘driehoeken’ ziet in je compositie. Belangrijk is dat je de groep eerst goed hebt staan voordat je begint met foto’s maken. Let op handen op gekke plekken. Soms staat het raar, zo’n losse hand op een schouder als niet meteen duidelijk is van wie deze hand is. Ik zie het acheraf op mijn groepsportretten nu ook staan. Desondanks vind ik het niet storend.
– Let er op dat alle kleding goed zit, plooien, pluisjes, kreukels zoveel mogelijk elimineren. Dat scheelt Photoshopwerk achteraf. Vraag altijd even aan je modellen of ze het goed vinden dat je kleding rechttrekt, een kettinkje recht hangt of een haarlok herschikt. Zorg dat iedereen er flatteus op staat. Je ziet gauw genoeg waar mensen onzeker over zijn. Zorg dat dat dat niet uitvergroot wordt. Let er ook op dat alle hoofden rechtop staan. Sommigen hebben de neiging het hoofd een beetje scheef te houden. Soms is dat functioneel, maar niet altijd.
– Neem de tijd om mensen op hun gemak te stellen en zorg voor een prettige sfeer door een praatje te maken en met wat humor het ijs te breken.
– Een fotoshoot met hele jonge kinderen kan lastig zijn. Sommigen hebben er echt geen zin in, of zijn het na een tijdje al zat. Probeer ze niet te dwingen, maar betrek ze er op een speelse manier bij en werk snel.
– Heb vooral plezier met elkaar en maak gebruik van de interactie van je modellen. Soms maak je op een onverwacht moment net die ene leuke foto waarbij iedereen in de lach schoot of elkaar op een speciale manier aan keek.

2 gedachten over “Gezinsp(ort)ret”

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.