Fotoprojecten

Daar bij die molen…

DSC05681_bewerkt
Windmolen bij ondergaande zon – Voorschoten

Op 19 april 2018 ging ik met nog twee fotomaatjes een avondje fotograferen in Voorschoten. Met zijn viertjes zijn we bezig om mooie plekjes van Voorschoten vast te leggen gedurende de vier seizoenen, om er een kalender van de maken. De opbrengst van die kalender gaat naar een goed doel, en daar werken we met zijn allen graag aan mee.

Wat was het een mooie lenteavond, je zou bijna denken dat het al zomer was. Zonder jas op pad. Er voeren bootjes in de vaart en de lucht was prachtig, zodra de zon achter de horizon verdween. En dan ben je ineens op het juiste tijdstip op de juiste plaats om deze foto te maken. Een typisch Hollands plaatje, een molen aan de vaart, weiland en bomen op de achtergrond. Kicken! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo van de landschapsfoto’s ben. Waarom weet ik niet, maar in mijn archief zijn maar weinig landschapsfoto’s te vinden. Pas het laatste jaar ben ik er meer mee bezig, sinds ik een groothoeklens bezit.

Ik maakte deze foto dus met de groothoeklens op 100 iso, met een sluitertijd van 1/8 seconde. Het diafragma moet ik op de lens handmatig instellen, vandaar dat de camera dat niet heeft vastgelegd. Het zal wel ongeveer op F11 zijn geweest of nog wat hoger. Het was tenslotte de bedoeling om zoveel mogelijk scherp op de foto te krijgen. Vanwege de langere sluitertijd heb ik uiteraard een statief gebruikt.
Qua uitsnede heb ik gekozen voor panorama, en de molen ongeveer op 1/3 van de foto geplaatst. Daarmee kwamen de golven ook mooi uit, ze maken een mooi lijnenspel.

Momenteel ben ik bezig de foto’s van de Voorschoten-sessies te bewerken. Dat is nogal een klusje, aangezien in één van de sessies heel veel belichtingstrappetjes heb moeten maken voor HDR-foto’s vanwege het sombere weer. Mijn laptop is al op leeftijd en wat traag, dus ik ben er wel even mee zoet voorlopig. En op de foto’s van de laatste sessie zag ik steeds op dezelfde plek wat vlekjes; stofjes op de sensor. Dat ga je pas goed zien als je een hoog diafragmagetal gebruikt (zoals bij deze fotosessies). Dat betekent dus extra nabewerking om die weg te poetsen.

Foto’s maken is één ding, maar soms heb je er dus nog heel veel werk aan achteraf. De sensor is trouwens inmiddels gereinigd, dat kun je in zo’n geval het beste maar meteen laten doen! Normaal ga ik daarvoor naar Chipclean, maar dit keer heb ik het bij de Kamera-express laten doen. Klaar terwijl je wacht!

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.