Fototochten

Het dak op!

DSC06855
Op het Witte Huis wappert fier een vlag

Zaterdag 2 juni ben ik met fotomaatje Marja naar de open daken dagen in Rotterdam geweest. Vorig jaar wilden we al, maar toen waren we eigenlijk net te laat, of we konden niet dat weekend. Maar dit jaar besloten we dan toch maar eens het dak op te gaan. Geen idee of ik hoogtevrees zou hebben, of wat ik er van zou moeten verwachten, ik had er in ieder geval veel zin in. Het was helaas een wat grauwe dag, maar gelukkig was het wel droog en niet koud. Toch fijn als je op grote hoogte gaat vertoeven.

We gingen eerst het dak op bij het WTC om ons E-ticket in te wisselen voor toegangskaartjes. Boven op het dak van de parkeergarage hebben we eerst maar een kopje thee genomen en konden we al een beetje genieten van muziek, al waren ze nog aan het soundchecken. Maar lang hadden we niet om thee te leuten, we moesten om 11:00 uur in de Laurenskerk zijn, voor de tour “oude meesters”. Wat zoveel betekende als 306 trappen op in de kerktoren en daarna nog naar het gebouw “het witte huis”.

Het was echt topsport, al die treden op naar boven. Zeker met een fototas op je rug. Wat waren we blij dat we het statief nog even in de auto hadden laten liggen…
Gelukkig gingen we in etappes naar boven, op elke verdieping werd nog wat uitgelegd door de gids, al heb ik daar eigenlijk niet heel veel van meegekregen, ik was aan het zuurstof happen. Maar we hebben het gered naar de top, op karakter, laten we het daar maar op houden 🙂
En het was het waard, we werden beloond met prachtig uitzicht over Rotterdam. Tijd om foto’s te nemen, uiteraard ook een selfie, als bewijs dat we de top hebben gehaald. En niet veel later gingen we weer aan de afdaling beginnen. Dat ging gelukkig een stuk makkelijker.

Beneden aangekomen gingen we door naar het Witte Huis, dat niet ver lopen was. En gelukkig konden we daar met de lift naar 10 hoog en waren er nog maar twee trappen te nemen naar het dak. Daar kregen we nog wat uitleg en daarna was het tijd om foto’s te nemen. De foto bovenaan de Blog is daar gemaakt. Ik heb de hele dag met mijn groothoeklens gefotografeerd. Meestal bepaal ik aan het begin van een fototocht met welke lens ik ga fotograferen. En daarnaast sjouw ik voor de zekerheid nog wat andere lenzen mee op mijn rug, maar in de praktijk wissel ik eigenlijk niet zo vaak. Doordat we niet terug konden naar de auto, hadden we ook nu het statief niet bij ons, dus ik heb uit de hand gefotografeerd. Op zich kon dat wel. Het diafragma heb ik op F11 of F16 gezet, om zoveel mogelijk scherp op de foto te krijgen. De ISO stond op 200, dacht ik, en de sluitertijd moet minimaal 1/125 zijn geweest. Het was een beetje schipperen vanwege de weersomstandigheden.

Na de nodige foto’s te hebben gemaakt gingen we even lekker lunchen vlakbij dit gebouw. We namen een heerlijke maaltijdsalade met vis, we waren echt gezond bezig deze dag. Het was wel even fijn om een beetje bij te komen van de klim en ook eventjes bij te kletsen. Drie kwartiertjes later gingen we op zoek naar het volgende pand, bij De Boompjes 58/60. Dit was een verlaten pand dat binnenkort wordt gesloopt, en ook hier moesten we alle trappen op naar boven, de liften werkten allang niet meer. Het was een beetje afzien, maar ik ben rustig in eigen tempo naar boven geklommen. En ook daar werden we beloond met mooi uitzicht op de Erasmusbrug en hebben we een paar mooie foto’s kunnen maken.

Daarna maakten we een wandeltocht richting de Erasmusbrug. Onderweg kwamen we een monument tegen voor de gevallen slachtoffers op de koopvaardijschepen tijdens de tweede wereldoorlog. Ik heb er een foto van genomen, maar dat moest wel een beetje snel, want het begon te spetteren.

DSC06910
War monument

Ik heb hem een beetje uit het lood gefotografeerd, om het wat spannender te maken. Normaal ben ik wel van de symmetrie, maar door de regen had ik geen tijd om precies zo te gaan staan en te passen en te meten binnen het kader. Eigenlijk vind het wel leuk zo. En er zit ook nog een ekster op de punt, grappig. De foto leende zich goed voor zwart-wit. En voor het mooie moet ik het gebouwtje helemaal linksonder in de foto eigenlijk nog even wegphotoshoppen, dat ben ik nog vergeten, zie ik nu.

We liepen over de Erasmusbrug richting Las Palmas, om daar weer het dak op te gaan. Gelukkig een lift deze keer, in 1x naar de top, joehoe! Het gebouw was niet heel hoog, maar leuk genoeg om de cruiseboot te zien liggen, waar net een oefening werd gehouden. Alle mensen stonden op het dek. We zouden de boot nog zien uitvaren later die dag. Op het dak was nog een leuke activiteit, men kon er trampoline springen, met als achtergrond de Erasmusbrug en de hoge torens die aan de kade staan. Marja heeft er leuke foto’s van gemaakt. Met de groothoeklens was het niet zo’n succes, dus ik ben er niet aan begonnen. Ik heb een rondje over het dak gemaakt en o.a. een leuke foto van Hotel New York gemaakt.

DSC06941
Hotel New York

Toch wel apart zo’n historisch pand zo nietig tussen twee moderne gebouwen in te zien staan. Maar op de een of andere manier komt het wel tot zijn recht zo. Ik had een mooi standpunt vanaf het dak zo. Vanaf de grond was de foto lang zo fraai niet geworden, denk ik.

Daarna was het wel tijd voor thee, ik had het ondertussen een beetje koud gekregen, ik was een beetje klam van de motregen die we op het laatste stukje vanaf de Erasmusbrug naar het gebouw hadden gehad. We zaten even lekker uit te blazen op een bank in de hal van het fotomuseum. Ondertussen hoorden we de hoorn van de cruiseboot al een paar keer flink te keer gaan. Die stond op het punt om te vertrekken. Hopelijk naar zonnigere oorden, want het weer werd er niet beter op, het bleef een grauwe dag vandaag.

We besloten met de metro weer terug te gaan richting de auto en liepen nog even over de kade om de boot uit te zwaaien en nog wat foto’s te maken. Ik maakte er onder andere deze leuke foto met mijn Iphone:

img_1751
Raindrops

Het zijn druppels op een aluminium plaat. De foto is een beetje bewerkt met Snapseed, een leuke bewerkingsapp waarmee ik de foto nog een beetje nabewerkt heb.

Tot slot maakte ik nog wat foto’s van de gebouwen en de rotzooi er onder. Ik merkte dat ik eigenlijk een beetje ‘fotomoe’ was geworden. De hele dag kijken naar mogelijke mooie plaatjes is best wel vermoeiend, je krijgt veel indrukken te verwerken op zo’n dag. Om niet te vergeten de extra fysieke inspanning die we er gratis bij hadden gekregen.

DSC06971
Kijk omhoog – Rotterdam Wilhelminakade

Dit is dus een van de laatste foto’s die ik gemaakt heb. Een typische ‘kijk omhoog’ foto, daar ben ik wel een beetje van. Ik heb expres niets rechtgetrokken in de nabewerking, ik vond het schots en scheef eigenlijk wel leuk. En ik bedacht me nog wel dat ik er niet aan moest denken om van dit gebouw alle trappen naar boven te moeten lopen, omdat de lift stuk is. Wel goed voor je conditie, dat dan weer wel.

Niet veel later stapten we op de metro en waren we snel weer bij de auto om weer op huis aan te gaan, moe maar voldaan en met weer een ervaring en mooie herinneringen en plaatjes rijker. Een dag met een gouden randje!

2 gedachten over “Het dak op!”

  1. Ha die Margot,

    wat een klimpartij, maar de moeite waard en de beloning is er ook naar: mooie foto’s , vooral die in Zwart-Wit doen het goed vind ik.

  2. Dankjewel Henk. Het was het inderdaad allemaal waard. Ondanks de wat grijze dag, die zaterdag. Op de zondag was het veel mooier weer, maar wij hadden alleen kaarten voor de zaterdag. Maar aanrader hoor, die open daken dagen. Even in de gaten houden, het is elk jaar.

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.