Fotoshoots

Shoot!

In het voorjaar heb ik een vervolgcursus fotografie gevolgd bij Wolves Fotografie in Alphen aan den Rijn. Deze cursus was wat meer gericht op theorie en studiofotografie, en dat was nou net waar ik nog wat meer van wilde weten. Een van de onderdelen van de cursus was het samen met de andere cursisten regelen van een fotoshoot. Ellen Reus, eigenaar en docent van Wolves Fotografie, zorgde voor de studiosetting en belichting, maar wij moesten de rest regelen, model, benodigdheden, contractafspraken, noem maar op. En dat in een tijdsbestek van nog geen drie weken. Leuke uitdaging!

Al pratende kwamen we uit bij de traditionele Indiase dans, Bharata Natyam. Ik heb ooit een collegaatje gehad die dat deed en wist dat daar prachtige kleurige kleding bij gedragen werd. Ik probeerde de oud-collega te benaderen, maar dat lukte niet. En dus heb ik via Google gezocht op Indiase dansscholen. Ik kwam uit bij Monsoon Foundation in Den Haag en heb contact gezocht met lerares Jolanda Boejharat en de situatie uitgelegd en gevraagd of ze het misschien leuk vond om aan onze eindopdracht mee te werken of nog iemand anders wist. Al snel kreeg ik een enthousiaste e-mail van Jolanda terug, zij wilde graag meewerken!  En zo kreeg onze eindopdracht steeds meer vorm. Jolanda deed zelf haar visagie en bracht de kleding mee, wij regelden de rest, van de inwendige mens tot de meer zakelijke dingen, zoals een contract waarin alle afspraken goed werden vastgelegd.

Op 20 juni 2018 was het zover, onze eindshoot vond plaats. En wat was het leuk om te doen! Het duurde even voordat ons model opgemaakt en omgekleed was, maar daarna kregen we een demonstratie van Jolanda, zodat we konden zien wat Bharata Natyam is. Er zit zoveel betekenis in de danspassen en de mimiek van het gezicht is heel belangrijk daarbij. Ik vond het prachtig om te zien! We kwamen er al wel snel achter dat het niet handig was om haar op de studiovloer te laten dansen tijdens het fotograferen, de ondergrond was niet geschikt daarvoor. We besloten dus diverse poses te doen, en we zouden om de beurt twee keer een tijdje fotograferen. Jolanda bleek een enorm geduldig model, mijn medecursist en ik hebben erg met haar geboft. Het bleek namelijk nog best lastig om een model aan te sturen, je moet toch echt uitleggen wat je van het model wil en daarnaast moet je echt op zoveel dingen letten. Gezicht naar het licht, geen storende schaduw van de handen op het gezicht, zit de kleding nog steeds goed… Lastig was eigenlijk ook wel dat wij niet zo goed wisten wat nu kenmerkende dans poses waren, dus dat konden we ook niet echt regisseren. Maar Jolanda nam uit zichzelf al diverse poses aan en verder stuurde Ellen ons ook nog  geregeld aan.

DSC07178-3
Jolanda Boejharat – Indiase danseres Studio: Wolves Fotografie

Ik wist alleen dat ik een bepaalde mooie foto van de kleding wilde maken, waarbij de voorkant mooi uitwaaiert. En dat is in ieder geval gelukt. Hieronder het resultaat:

DSC07224-2
Jolanda Boejharat – Indiase danseres Studio: Wolves Fotografie

Al met al was dit een hele mooie ervaring voor mij en mijn medecursist. Er was helaas geen aparte les met een nabespreking meer voor de foto’s (behalve dan een korte evaluatie van de hele cursus aan het eind van de shoot), maar dat hebben mijn medecursist en ik op een later moment met zijn tweetjes gedaan. En Jolanda heeft van ons contactsheets met de beste foto’s gekregen, waaruit ze een aantal foto’s heeft gekozen die wij verder hebben bewerkt en opgestuurd. Onlangs kreeg ik een berichtje dat ze een foto van mij wil gebruiken voor in een flyer. Dat is toch wel heel leuk!

Voor meer informatie over de Indiase dans Bharata Natyam en Jolanda Boejharat verwijs ik naar haar website, http://www.monsoonfoundation.nl

En op de website van Wolves fotografie/ kom fotograferen (www.komfotograferen.nl) vind je allerlei leuke cursussen. Ik heb er al diverse gevolgd (hondenactiefotografie, macrofotografie, highspeed fotografie, de vervolgcursus fotografie), er zitten echt hele leuke tussen!

 

3 gedachten over “Shoot!”

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.