Fotoprojecten

Kalender

In een eerdere blog schreef ik al eens dat ik op pad was geweest om foto’s te maken voor en kalender, samen met 3 van mijn Masterclassmaatjes. In totaal hadden we vier fotosessies, verspreid over de lente, zomer en herfst. En na een pittige selectieprocedure (tenslotte hadden we allemaal 5-sterrenfoto’s, een inside joke) is de kalender dan eindelijk klaar! Gisteren ontving ik hem via de post:

img_5030
Kalender Voorschoten – eindresultaat

Dat ziet er toch wel heel professioneel uit, toch? De opbrengst van de kalender is voor een goed doel, daar hebben wij geheel belangeloos aan meegewerkt. Gewoon omdat het een leuk project was om samen aan te werken. En daarnaast was het leuk om samen op fototocht te gaan en weer eens bij te kletsen waar iedereen zoal mee bezig is op fotogebied. Hierna volgt een selectie van mijn mooiste foto’s. Een paar hebben de kalender gehaald.

DSC00534
Voorschoten – Protestantse kerk

Dit is een doorkijkje naar de Protestantse kerk. Ik heb deze met de groothoeklens genomen. Eigenlijk bijna alle foto’s, als ik zo terug kijk. Je krijgt er veel van de gebouwen helemaal mee op de foto, da’s in dit geval wel een must. Ik heb de kerk proberen in te kaderen tussen de blaadjes en de bomen, zodat je oog er naar toe wordt getrokken.

DSC03862-HDR
Voorschoten – Protestantse kerk

Dit is dezelfde kerk, in het voorjaar genomen. Voordeel is dat je dan meer van de kerk ziet, nu er nog geen blaadjes aan de bomen zitten. De groothoeklens vertekent wel een beetje, maar dat is hier niet storend. De bomen zijn trouwens ook prachtig zo.

DSC00581-HDR
Voorschoten – Museum en voormalige postkantoor

Het was eigenlijk nogal een gedoe om het museum en het postkantoor er zonder auto’s op te krijgen. Twee van mijn fotomaatjes zijn zelfs een dag op alle vroegte gaan fotograferen omdat de straat die morgen autovrij was. Mij is het later nog gelukt om het enigszins autovrij vast te leggen, jammer van die verdwaalde fiets.

DSC00593-HDR
Voorschoten – de Bollenschuur (B. Hoogwerff Kroon)

De Bollenschuur was een mooie lokatie, waar we vaker terug zijn gekomen. In eerste instantie fotografeerden we door het grote hek (want afgesloten). Later kwamen we er nog eens terug en maakte ik onderstaande foto. Ook heb ik mooie foto’s gemaakt van distels in de tuin (zie eerdere blog “vijf sterren”). De foto haalde de kalender niet omdat hij staand was genomen. Maar de compositie en het hekje sprak wel aan. Vandaar dat we later nog eens terugkwamen om die foto nog eens te maken, maar dan liggend. Mijn versie is die hierboven geworden.

DSC07858-2
Voorschoten – de Bollenschuur (B. Hoogwerff Kroon)

Beide keren hebben we hier trouwens heerlijk koffie gedronken. De eerste keer nog buiten, de tweede keer gezellig binnen. Absolute aanrader trouwens, om daar eens neer te strijken als je in de buurt bent. Er zit ook nog een leuk winkeltje bij met interieurspulletjes.

DSC03616
Voorschoten – de Zilverfabriek

De Zilverfabriek was ook zo’n mooi imposant gebouw. Bovenstaande foto heb ik in het voorjaar gemaakt. Prachtige imposante bomen ook hier. In de zomer onttrekken ze het gebouw aan het zicht, met al het blad.

DSC07785
Voorschoten – detail toegangshek Zilverfabriek

Het toegangshek was trouwens ook een dankbaar fotografie onderwerp. Hier een leuk detail er van. Zie je waar je op de bel moet drukken?

DSC03629-HDR
Voorschoten – Buitenplaats Berbice

Vlak naast de Zilverfabriek staat Buitenplaats Berbice. Toen we er in het voorjaar naar toe gingen, stond het gras vol met krokussen. Dat was dan ook de reden om een laag standpunt te kiezen, waardoor je de sloot niet meer ziet.

DSC03757-HDR
Voorschoten – Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde was ook al zo’n mooie locatie. We waren er in het voorjaar, op een nagenoeg windstille dag. Ik kon er deze mooie spiegeling vastleggen. Bijzonder mooi plekje om even te vertoeven.

DSC05681_bewerkt
Voorschoten – molen de Knip

We hebben ook een keer een avondsessie gehad, waarbij we onder andere naar molen de Knip en restaurant de Knip zijn geweest. Bovenstaande foto van de molen is wat mij betreft een 5-sterrenfoto, een prachtig ondergaande zon en de nog nadeinende golven van een voorbijgaand bootje zorgen voor dynamiek.

DSC05700
Voorschoten – restaurant de Knip

Bij restaurant de Knip ging ik los op de langere sluitertijden, waardoor het water lijkt te veranderen in een ijsvloer. Het was die avond juist een heerlijk zwoele avond, dus schijn bedriegt. Door een hoog diafragma getal te kiezen, krijg je die leuke lichtsterren bij de lantaarnpaaltjes.

DSC07809
Voorschoten – Buitenplaats Beresteijn

Buitenplaats Beresteijn is hoognodig aan een opknapbeurt toe, maar zo tussen de bomen is het een leuk pand. Er schijnt een heel park achter te zitten. De plannen zijn om hier een verzorgingstehuis voor dementerende mensen te realiseren. Krijgt het weer een goede bestemming.

DSC07800
Voorschoten – Ter Wadding

Bij Ter Wadding zijn we ook een aantal keer geweest, in het voorjaar en in de nazomer. De droogte had zijn beslag op het gras, het ziet er een beetje dor uit. Verder is het jammer dat de rolgordijnen niet symmetrisch zijn gesloten. Je wilt toch dat perfecte plaatje…

DSC07736
Voorschoten – restaurant Allemansgeest

Restaurant Allemansgeest hebben we maar 1 keer bezocht, de foto’s daar waren eigenlijk gelijk goed. Een heerlijk zomers plaatje met drie van de fotografen op de brug (net rechts buiten beeld) haalde uiteindelijk de kalender. Het was hier jammer dat het terras leeg was, het oogt wat verlaten hier.

DSC03780-HDR
Voorschoten – Kloosterverzorgingshuis Oud Bijdorp

Toen we het klooster wilden fotograferen werden we eigenlijk al meteen aangehouden op het terrein, wat een privĂ©terrein is. Toen we uitlegden wat we kwamen doen en waar het voor was, mochten we van een afstand wel wat foto’s nemen. Ik vond deze mooie compositie, het gedeelte van de kapel goed zichtbaar tussen de bomen en links nog een mooi laantje met bomen. En als kers op de taart nog een paar narcissen op de voorgrond; het is voorjaar! Ook weer zo’n foto waar ik blij mee ben.

DSC05733
Voorschoten – Gemeentehuis

Deze rotonde hebben we op drie momenten bezocht. Wat is het hier moeilijk om geen auto’s in beeld te krijgen. Een megadrukke rotonde. Als hier een ongeluk gebeurt, staat heel Voorschoten vast! In de nachtfotografiesessie waren de auto’s wel welkom, ze zorgden voor mooie lichtstrepen, deze auto ging fijn linksaf, waardoor je een herhaling in de gebogen lijnen krijgt. Leuk detail is dat de gemeenteraad op dat moment aan het vergaderen was, dus het licht in de raadszaal brandt en als je inzoomt zie je nog wat mensen staan.

Het was een heel erg leuk project, ik heb weer veel mooie foto’s gemaakt en het was fijn om met elkaar op pad te gaan. En nu maar hopen dat het ook een mooie opbrengst gaat worden, zodat de scoutingclub Leif Erikson zonnepanelen kan gaan aanschaffen.

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.