Fotogroep NIeuw Perspectief, Workshops en cursussen

Filters, een inleiding

Vandaag was ik bij Fotogroep Nieuw Perspectief in Nieuwkoop om wat meer te leren over het gebruik van filters in de fotografie. Nu heb ik dik 25 jaar geleden al eens twee filters van Cokin gekocht, een grijs verloop filter en een sepia filter. Die waren geschikt voor de lens die ik destijds had, maar ze passen niet op één van de lenzen die ik nu heb. Al zou dat misschien opgelost kunnen worden met een soort tussenringetje. Dan zou ik ze op de 50mm lens kunnen gebruiken. Maar eigenlijk was ik meer geïnteresseerd in filters voor de groothoeklens, die ik juist vaker wil gaan gebruiken voor landschapsfotografie. Dus deze morgen was een uitgelezen kans om me er eens in te laten voorlichten.

We kregen uitleg van René over polarisatiefilters, grijs verloop filters en gewone grijsfilters. En die zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van de kwaliteit, de lens die je hebt. En zijn een soort houders waar je glaasjes in kunt plaatsen en dan voor je lens kunt schroeven. Maar er zijn ook filters die je direct op je lens kunt schroeven.

Met een polarisatiefilter (rond, schroef je op je lens) kun bijvoorbeeld de schittering van de zon op het water laten ‘verdwijnen’. En je kunt de lucht een stuk blauwer maken, waardoor witte wolken beter uit komen. Je kunt ook de spiegeling in glas verminderen.

Een grijsfilter kun je gebruiken om overdag met lange sluitertijden te werken. Met een grijsfilter kun je je beeld een aantal stops donkerder maken, waardoor je langere sluitertijden bij daglicht kunt gebruiken zonder meteen een overbelichte foto te krijgen. Dan kun je bijvoorbeeld een waterval of beekje fotograferen met dat mooie mist effect.

Een grijsverloopfilter kun je gebruiken bij het fotograferen van landschappen, waarbij het luchtgedeelte wat blauwer wilt hebben. Vaak kun je óf het landschap goed belichten en is de lucht overbelicht, óf de lucht goed belichten en is het landschap te donker. Zo’n verloopfilter, wat je dan ook weer met verschillende stops hebt, biedt dan een uitkomst. Je hebt ook nog zacht verloop en hard verloop grijsfilters. Een zacht verloop zorgt voor een zachte overgang. Dat is handig als je nog wat bomen in je landschap hebt. Met een hard verloop precies op de horizon zouden de bomen dan half goed/half te donker worden.

Na het theoretische gedeelte gingen we nog even naar buiten om wat met de filters te spelen die diverse mensen hadden meegenomen.

Kijken wat er gebeurt – Fotogroep Nieuw Perspectief (Heemtuin Nieuwkoop)

Helaas was er geen filterhouder/filter wat ik kon gebruiken voor mijn groothoeklens. Dus ik heb even meegekeken en ben daarna naar huis gegaan. Al met al toch weer wat wijzer geworden, leuk!

Nu ben ik op internet aan het zoeken naar een filterhouder en filters voor mijn groothoeklens. Gek genoeg is de filterhouder wel bij de gerenommeerde webshops te koop en niet al te duur, maar zijn er geen filters verkrijgbaar. Ik heb er maar een paar e-mailtjes aan gewaagd, misschien zijn ze wel ergens te bestellen. Ik vrees dat het een dure grap zal worden, want dan wil ik natuurlijk wel meteen kwaliteit.

En dan ondertussen maar een verloopringetje voor die filterhouder van 25 jaar geleden zoeken. Die filters passen volgens mij wel op de 50 mm lens, qua grootte. Wordt vervolgd, wellicht volgt er binnenkort nog eens een blogje met filterfoto’s…

Aan de slag met filters – Fotogroep Nieuw Perspectief (Heemtuin Nieuwkoop)

Een gedachte over “Filters, een inleiding”

  1. Als je het echt goed wil doen, dan kan het een forse investering worden… De kunststoffilters van (o.a.) Cokin, kunnen een kleurzweem veroorzaken. Deze filters zijn natuurlijk wel goed om ervaring op te doen en te kijken of je het leuk vindt. Heb je de smaak te pakken en ga je voor kwaliteit, dan is het gebruik van glasfilters een optie. Top filters van o.a. Lee zijn fantastisch, maar wel met een behoorlijk prijskaartje…

Ik vind het leuk om feedback op mijn foto's te krijgen, dus laat vooral een reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.